Ciorbă de miel sau ied cu smântână

Ciorbă de miel/ied cu smântână
Ciorbă de miel/ied cu smântână

Foto: Ciorbiță de ied cu smântână și rondele de ardei iute;


Când vă vorbesc despre ciorbița de ied ori de miel, gândul meu zboară la Paștiul copilăriei, când nu lipsea de pe masă. Acum, conserv în congelator carne de ied și o prepar și în alte perioade ale anului și mereu mi se pare sărbătoare. 

Ingrediente:
-carne de ied/miel;
-ceapă;
-doi morcovi;
-un păstârnac;
-o rădăcină pătrunjel;
-o țelină mică;
-ardei;
-smântână;
-2-3 ouă (gălbenușurile);
-oțet;
-sare;
-leuștean;

Într-o oală puneți carnea de ied curățată, puțin piper zdrobit proaspăt, puțină sare și apă rece. Puneți totul la foc și lăsați să fiarbă. Adunați spuma care se ridică la fierbere până rămâne o supă clară.
Tăiați mărunt ceapa, ardeiul și rădăcinoasele și adăugați-le peste carnea pe jumătate fiartă. Lăsați la fiert în continuare până ce capătă frăgezimea dorită.

Separați gălbenușurile celor două sau trei ouă și amestecați-le în smântână, folosind un tel în formă de pară. Când carnea și legumele sunt fierte, închideți flacăra. Adăugați în amestecul de smântână și gălbenuș câteva polonice de zeamă și amestecați pentru a se subția. Turnați smântâna în ciorbă fără a mai fierbe, amestecând cu telul. 

Potriviți de sare și acriți cu oțet. Adăugați leuștean verde, tocat. E delicioasă!

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu